Gril obvykle bývá prvním vybavením, které se na terase objeví, jakmile vykouknou první sluneční paprsky. Grilovací sezonu někteří zahajují již v březnu a končí třeba až v listopadu. U jiných však grilovací sezona nekončí prakticky nikdy. Vše se odvíjí od toho, pod jakým typem pergoly grilujete.


Obrázek: Typ grilu přizpůsobte provedení pergoly.

Komfort a bezpečnost grilování se odvíjí od typu pergoly

Přemýšleli jste někdy nad tím, že při výběru grilu nestačí jen zkoumat jeho parametry, ale že je také potřeba se zamyslet nad tím, pod jakou pergolu jej pořizujete?

Klasická otevřená pergola

Jedná se o dřevěnou pergolu bez střechy. Konstrukce pergoly je obvykle porostlá popínavou rostlinou, která nahradí také zastřešení. Pod tuto pergolu můžete pořídit jakýkoliv gril, ale pamatujte na to, že jakmile začne pršet, budete nuceni prostor opustit a ke grilování se budete moct vrátit, až déšť ustane. V případě přípravy jídla na grilu na dřevěné uhlí musíte dávat pozor, aby žhavé uhlíky neponičily dřevěnou konstrukci. V případě grilování na grilu elektrickém je potřeba myslet na to, aby byl v blízkosti zdroj energie.

Pergoly s posuvnými střechami

Posuvné střechy jsou pro grilování pod pergolou skvělým řešením. Střechy obvykle tvoří odolné PVC látky, které můžete podle potřeby částečně či zcela otevřít nebo zavřít. Pod tímto typem pergoly můžete grilovat na jakémkoliv grilu. V případě grilování na dřevěném uhlí postačí střechu stáhnout jen nad grilem. Pokud budete grilovat na elektrickém či plynovém grilu, můžete grilovat za jakéhokoliv počasí. PVC totiž bez problémů odolá dešti i větru.


Obrázek: Posuvné střechy vás ochrání před deštěm i sluncem.

Bioklimatické pergoly s naklápěcími lamelami

Největší předností bioklimatických pergol je střecha tvořená naklápěcími lamelami. Úhel sklopení si můžete nastavit na míru svým požadavkům nebo podle aktuálního počasí. Střecha může být zcela otevřená či uzavřená. Naklápěcí lamely můžete regulovat tak, aby pergolu nebičovaly ostré paprsky, ale zároveň bylo zajištěné příjemné proudění vzduchu. Díky regulaci střechy je možné pod bioklimatickou pergolou grilovat na jakémkoliv typu grilu. V případě deště stačí střechu uzavřít. Konstrukce pergoly je vyrobená z hliníku, takže se nemusíte obávat neočekávaného vzplanutí či poškození po žhavých uhlících, které čas od času z grilu na dřevěné uhlí vyletí. Doplňkovým příslušenstvím jsou posuvné stěny nebo rolety, díky kterým můžete pergolu zcela zavřít a grilovat třeba i v zimě.


Obrázek: Lamely bioklimatické pergoly si naklopíte podle aktuálních požadavků.

Uzavřené pergoly

Poznáte je podle pevných střech a stěn, které jdou obvykle otevřít jen částečně. Proto je nejlepší v těchto pergolách grilovat jen na elektrickém či plynovém grilu, které neprodukují kouř. Zároveň budete ochuzeni o příjemné teplo ze slunečních paprsků.

Pro jaký gril se rozhodnout

Při výběru grilu zohledněte nejen typ pergoly, ale také bezpečnost, jednoduchost ovládání a údržbu.

  • Grily na dřevěné uhlí – mohou mít podobu i designového otevřeného ohniště. Pokrmu dodají správnou chuť, které docílíte jen přípravou na otevřeném ohni. Nehodí se do uzavřených a dřevěných pergol. Jejich použití je možné pod bioklimatickými pergolami či pergolami s posuvnou střechou.
  • Plynový gril – představuje zdravé grilování, umožňuje regulovat teplotu a příprava na něm je rychlá. Jídlo však nebude mít typickou grilovanou chuť. Díky absenci kouře je jeho použití možné i v uzavřených pergolách.
  • Elektrický gril – je snadno přenosný, jednoduše se čistí a umožňuje regulaci teploty. Stejně jako gril plynový nekouří, takže je vhodný i pro grilování pod uzavřenými pergolami. Pro svůj chod vyžaduje elektrickou energii.


Obrázek: Pouze gril na dřevěné uhlí dodá jídlu správnou chuť.

Zásady bezpečného grilování pod pergolou

Aby během grilování nedošlo ke zranění či nečekanému požáru, je potřeba dodržovat několik důležitých opatření.

  • Grilujte jen tehdy, když jsou vhodné povětrnostní podmínky. Při grilování na dřevěném uhlí se může snadno stát, že vítr rozpálený uhlík odnese do suché trávy nebo dveřmi do domu, a požár je na světě.
  • Jestliže grilujete na grilu s dřevěným uhlím, mějte po ruce nádobu s vodou nebo jiný vhodný hasicí přístroj.
  • Požár na elektrickém grilu se v případě, že jej nemůžete odpojit od elektřiny, hasí práškovým nebo sněhovým hasicím přístrojem.
  • Kolem grilu by mělo být dostatek místa, dávejte pozor na pobíhající děti a zvířata.

Jestliže správně zkombinujete typ grilu, pergolu, a navíc budete dodržovat pravidla pro bezpečnou přípravu jídla na grilu, nemusíte se obávat žádných katastrofických scénářů. Užívejte si pohodové a bezpečné grilování pod pergolou se správným vybavením.

S výběrem Vám ochotně poradíme

ZÁKAZNICKÉ CENTRUM

Neváhejte se nás na cokoliv zeptat, popř. nám zanechte kontakt a my se Vám ozveme.

Infolinka

800 150 180

E-mail

poptavka@sunsystem.cz
NAJÍT PRODEJNÍ MÍSTO

NEZÁVAZNÁ POPTÁVKA / DOTAZ